Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Predictive Profiling

Predictive Profiling

De dreiging van terrorisme neemt toe. Daarmee ook de behoefte om vroegtijdig crimineel en terroristisch gedrag te onderkennen en te stoppen. Juist bij grote evenementen, in een drukke binnenstad of op openbare gelegenheden zoals stations en luchthavens is het voor politie, Koninklijke Marchaussee en beveiligers een uitdaging om groepen mensen te scannen en personen met plannen voor crimineel- of terroristisch gedrag te herkennen en aan te spreken. Beproefde technieken uit onder andere Israël en de Verenigde Staten zijn aangepast naar Nederlandse maatstaven en worden hiervoor steeds vaker toegepast.

Predictive Profiling
De basis is proactief denken en doen oftewel Predictive Profiling. Valentijn Rippens heeft ruim vijfendertig jaar ervaring bij landelijke politiediensten. Onder meer op het gebied van rechercheonderzoeken, (contra)observatie, persoonsbeveiliging en contraterrorisme. Hij haalde diverse diploma’s en certificaten aan de Nederlandse Politieacademie, bij de U.S.A. Secret Service en in Israël bij ISCA. In de Voortgezette Praktijk Opleiding Beveiliging (VPOB) verzorgt Valentijn de module Predictive Profiling, waarin hij onderdelen uit zijn zelf ontwikkelde opleiding POINT© behandeld. 

POINT© staat voor Proactieve Observatie en Interventie Training. Door middel van POINT© probeer je van repressief optreden meer naar de voorkant te komen en proactief en preventief te gaan werken. Je gaat denken vanuit het perspectief van degene met een kwade wil. Je gaat ontdekken dat je meer kunt vertrouwen op je “onderbuik gevoel”. Je leert een andere manier van waarnemen aan, waarbij je afwijkende gedragingen en verdachte indicatoren gaat zien. Daarnaast leer je om de eigen mensen te positioneren en het publiek aan te spreken met bepaalde gesprekstechnieken. Uiteindelijk  beslis je of iets of iemand een bedreiging is of niet. Je leert de juiste beslissing te nemen om de veiligheid te waarborgen en risico’s te elimineren.

Omdat Predictive Profiling door de dreiging van terrorisme steeds belangrijker wordt, is het een vaste module in de VPOB.  Ons uitgangspunt is, dat een beveiliger vanuit de gedachte van gastheerschap, zijn werk beter en veiliger kan uitoefenen. Juist deze combinatie komt in de POINT© module aan de orde.

 

Contactgegevens

Computerweg 22 (BG),
3542 DR, Utrecht

+316 28 536 908
info@newsecurityvision.nl

KvK: 
57858004